19 december 2008

Rosengård och "en gammal slagdänga"...

Har följt nyheterna kring kravallerna i Rosengård. Kan inte låta bli att reagera. Ett uttalande om att det finns så mycket ilska inom oss. Ilska kan vara en positiv och kreativ kraft. Använd den så istället för att förstöra och bete er som svin!! Ni förstör också mycket för de boende i Rosengård som sköter sig. Beteendet ger näring åt högerextrema krafter och det vill ni väl inte egentligen.
En ung man lär ha sagt att "– Vi håller på till vi får tillbaka vår moské. Hyresvärden hade ingen rätt att säga upp kontraktet och stänga den."

Saken har ju sin grund i just detta att det fanns en olaglig moské i en källarlokal som polisen tidigare i veckan gick in och stängde. Det finns en moské i Malmö. Det kan inte vara rimligt att ha en till i en källarlokal. Många människor inträngda i ett mindre utrymme. Har säkert med brandföreskrifter och annat att göra. Så kallade "svartklubbar" och illegala "spelhålor" stängs regelbundet av polis utan att det blir dessa rabalder och kravaller. Alla vi som bor i Sverige måste följa de lagar och förordningar som gäller. Det har inte med diskriminering och rasism att göra. Hyresvärdar har rätt att vräka, slänga ut och välja och vraka bland hyresgäster. Polisen har laglig rätt att gå in och stänga av en lokal. Det funkar inte i ett modernt samhälle att man protesterar med hjälp av våld, stenkastning, brandbomber, eldsvådor och hot. Det gäller ALLA i vårt land. Som så många andra tror och tänker så gissar jag att det i dessa kravaller finns en stor grupp med "proffsbråkstakar" och ligister som inte på något vis främjar Rosengårdsborna o/e svenskarnas syn på invandrare. De enbart underblåser hat och misstro.

Problemen i Rosengård löser vi inte heller med att förstå våldsverkarna. Stenkastning mot brandkår och polis är inget nytt i Rosengård. Missnöjet med integrationspolitiken, Sverige och svenskarna är inte nytt och inte begränsat till just denna händelse. Misstagen i integrationspolitiken är både många och gamla! "Mer av samma sak (gamla lösningar av problemet) ger bara mer av samma bekymmer/problem".
Kanske är det dags att tala klarspråk? Ställ krav på språkkunskaper, kunskaper om det svenska välfärdssamhällets skyldigheter likväl som rättigheter. Ge det stöd och den trygghet som vi alla behöver till alla medborgare.
Vår tolerans och förståelse har ibland ingen gräns!! Tårfyllda förklaringsmodeller som handlar om utanförskap och fattigdom genererar inte längre enbart förståelse utan gynnar istället rasism och högerextrema krafter som då får vatten på sin kvarn.

Ställ lika hög krav på ALLA innevånare i Sverige oavsett var man är född. Acceptera inte rakt av, argumenten som handlar om, att vi, svenskar är rasistiska och invandrarfientliga. Den omvända rasismen är lika farlig och vanligt förekommande. Majoriteten av svenskar är INTE rasister och den argumentationen får inte heller legitimera den typen av våldshandlingar som just nu pågår i Rosengård!! Begreppen/honnörsorden mänskliga rättigheter, demokrati, frihet, rättvisa, delaktighet, respekt och solidaritet är värderingar som gäller lika för ALLA som bor i detta land!!

Avsluta idag med en helt annan sak från den mer privata sfären. Tänk så det kan ställa till det när saker man förväntar sig inte blir av! Satt till långt in på natten och väntade på dagens tema, fredagsfärgen. Upp tidigt som vanligt, ut med hunden och på med datorn! -"Nu har den säkert kommit!", sa jag högt. "Men icke sa Nicke!" Har nu suttit en timme drygt och uppdaterat lite då och då men inser först nu att det inte blir något tema idag. Blir lite handlingsförlamad och försöker hitta någon förklaring till denna "obehagliga överraskning". Julen stundaroch då hinns temat inte med. Hon har glömt bort det! Hon har blivit sjuk! Jag har missat någon viktig information i förra veckan! Osv.
Alltså gör jag ett eget tema-inlägg: "En gammal slagdänga". Har sedan ett tag tillbaka letat i minnesarkivet efter en låt som var favorit för länge, länge, länge sedan! Igår kom det till mig och jag skyndade mig och fick fatt i den på nätet.

2 kommentarer:

Cicki sa...

Vilket otroligt bra inlägg. Det är helt i mina egna tankar. Bor själv i en mångkulturell stad och har många "nysvenskar" som vänner. De tycker också väldigt illa om detta bråkiga beteende som förstör för alla som är ordentliga och vill leva ett vanligt Svensson-liv oavsett om man är en ur-svensson eller inte.

PD sa...

Ja du Pia nu är det väl risk att även jag blir kallad rasist.
Jag tycker nämligen att dom små muhamedanynglen inte bara skall kackla om sin religion.
Dom kanske faktiskt skulle ta och läsa koranen också.
Och det för att få en insikt om hur den muhamedanska läran anser att man skall uppföra sig mot sin nästa.
Där ingår inte stenkastning och kravaller.
PD.