30 juli 2008

En fruktansvärd natt....en förstörd dag

Vaknar klockan 02.06, känner hur magsaften rusar upp genom strupen. Kastar mig i panik upp ur sängen. Sväljer, sväljer, sväljer förtvivlat. En fruktansvärd huvudvärk slår till samtidigt. Sliter upp kylskåpsdörren och häller i mig Gaviscon. Hjälper inte! Letar febrilt efter novalucid/novalucol. Hittar och tuggar i mig först 4 tabletter sedan ytterligare 4, Dricker mer Gaviscon. Inget hjälper!! Det känns som om jag brinner på insidan. Jag hostar och smaken i munnen är förfärlig, Kramp i hela bröstkorgen och jag tänker att nu är min sista stund kommen. Vet att det är mycket vanligt att kvinnor inte söker hjälp i tid när de drabbas av hjärtinfarkt eftersom symptomen vid hjärtinfarkt är i princip identiska med symtomen vid reflux, halsbränna. Slåss med paniken, tar en banan som jag inte klarar av att äta upp. Fortsätter att svälja, svälja och svälja. Trots att detta inte är första gången jag drabbas av reflux så är det den värsta attacken jag haft.

Halsbränna är ett av de absolut vanligaste besvären från matsmältningskanalen. Nästan varenda en av oss har haft detta besvär åtmistone någon period. Halsbrännan (eller bröstbrännan, som man ibland hör sägas) beror på en irritation i matstrupen, orsakad av den saltsyra som produceras i magsäcken. Saltsyran borde i normala fall flyta från magsäcken till tunntarmen, men av olika orsaker går den åt fel håll, ett fenomen som på medicinskt språk kallas för reflux. Katarr i matstrupen heter på medicinskt språk reflux-oesophagit, och ofta talar man för enkelhetens skull om "reflux-sjukdomen". Den vanligaste orsaken till refluxsjukdomen är ett mellangärdsbråck, kallas också hiatushernia eller hiatusbråck, vilket alltså innebär, att en liten del av magsäcken har skjutits upp ovanom mellangärdet.
Symtom vid refluxsjukdom
VANLIGA SYMTOM:
* halsbränna
* sura uppstötningar
OVANLIGA SYMTOM:
* Bröstsmärta påminnande om hjärtbesvär
* Kronisk retning i luftrören
* Förvärrad astma
* Kronisk heshet
* Halsont
* Öronvärk
Källa: Gastrolabs hemsida

Som ni förstår blev det inte mycket sömn inatt och jag mådde inget vidare imorse. Hade fortfarande ont i bröstet och var hes, det brände och sved i bröstet och jag hostade och mådde allmänt "tjyvtjockt". Pratade med en av våra doktorer på jobbet som rekommenderade en magmedicin, att inte äta sent på kvällen och ligga med huvudet högt!! Gick hem efter halva dagen och vilade mig resten. Nu ikväll mår jag bättre men inte bra. Lite orolig inför sånggåendet för tänk om det blir en lika jävlig natt??

2 kommentarer:

Sambon sa...

Vat att du haft en hemsk natt ... stackars dig! Nu får du väl sitta i gungstolen och sova ;-)

Yours truly sa...

Känner jag Pia så är det säkert inte gungstolen som gäller utan hårt och hederligt arbete. Helst med att pussa på Lisabarnet. Såklart. Man älskar ju sina barn med fyra ben. Det gör man ju.
Kan tänka att Lisa gillar att bada nu när det är så varmt. Amy har t o m för första gången
s i m m a t!! Vi är mäkta stolta över det lilla barnet :)