21 juli 2008

Ondskan personifierad...

Det finns stunder i ens liv när man önskar att man sluppit få vetskap om och sluppit se vissa saker. Jag syftar på människors grymhet, barns utsatthet och empatilöshet. Det handlar om ett alldeles förfärligt rättsfall, "based on a true story", som jag såg på film igår, Historien utspelar sig på 60-talet och är en gräslig skildring av en avskyvärd, ondsint och grym misshandel av en ung flicka, Sylvia Likens. Jag har sällan mått så dåligt under och efter en film. Tårarna strömmade och ren och skär ångest hamrade i mitt bröst. Jag sov nästan inte alls i natt, bilder, skrik och flickans fasa flög runt i huvudet på mig. Hela dagen har jag känt mig påverkad och känt mig låg. Det är svårt att beskriva och förklara hur det känns. En djup sorg och ilska över mänsklig grymhet, pennalism, auktoritetsskräck och empatistörda vuxna. Vanmakt över att detta inte är den enda grymhet som begåtts mot barn. Dagligen, stundligen och överallt utsätts barn för ondska av föräldrar, grannar, skolkamrater, bekanta och obekanta.
Jag kan i skrivandets stund inte tänka klart och formulera mig eftersom känslosvallet rör om i huvudet fortfarande. Blogginlägget blir lite svamligt och hackigt men så får det bli!!!
Åter till filmen. Det finns kolossalt mycket att läsa på nätet om ni söker på "An american Crime" och Sylvia Likens. En film som upprör och engagerar kan man lugnt säga.
Varning är utfärdad om ni är känsliga, vilket jag i och för sig utgår från att Ni är, samtidigt är det en film som man måste se. Men var förberedda på obehagligheter och en grymhet utan dess like. Jag stjäl lite information från en recension eftersom jag inte själv kan beskriva filmen så bra.

"I centrum av "An American Crime" står sextonåriga Sylvia Likens och hennes poliosjuka syster som efter problem hemma får bo hos en avlägsen familjebekant: Gertrude Baniszewski. Gertrude som redan har fullt upp med sina egna barn åtar sig alltså två till efter att ha blivit lovad en ersättning på 20 dollar i veckan av Sylvias far.I det nya hemmet ligger bitterheten tung, en tjock sfär av ouppnådda mål och misslyckade äktenskap råder. Sylvia Likens med sin levnadsglädje och ungdomliga fräschör förstärker dessa känslor och Baniszewski ser sin chans att hämnas på livet. "
Källa: Film.nu
Det finns en bok om rättsfallet som jag skall försöka få fatt i. Frågan är dock om jag någonsin kommer att kunna läsa den?

John Dean - "The Indiana Torture Slaying: Sylvia Likens' Ordeal and Death"4 kommentarer:

Eva sa...

Håller med dig Pia! Det vände sig i magen på mig också! Jag vill dock lägga till mänsklighetens grymheter mot djur ... som också får mig att grubbla om människosläktets förmåga till ondska och girighet! Såg en bild i tidningen häromdagen som fastnade på min näthinna. En hel nätsäck fullasyad med hundar. Bundna om tassar och nos. De skulle bli till skinn på vintejackor som bla HM säljer!!!!!

ps jag tror inte du skall läsa den boken!!
Kramen

Eva sa...

Ops ett litet stavfel smög sig in: skall klart vara FULLASTAD

KERSTIN sa...

¨hej Pia!
Hter filmen AN AMERICAN CRIME , skulle gärna vilja se den.
MYCKET IMPONERAD AV DIN NYA BLOGG!!!!!!!!!
Kram din svägerska

Counseler Pia sa...

Ja, Kerstin, det heter den! Jag har den så du kan låna den när du kommer!!! Det blir väl snart va??
Kram på dig bästa svägerska!