12 september 2008

Fruktansvärd Fobi...

Jaha, nu är det bekräftat, det jag alltid misstänkt, anat och vetat!! Vi har giftiga spindlar i Sverige. Jag har ett antal olika "djurfobier", varav spindelfobi är en av de jobbigaste. Så fort en spindel blir större än en gammaldags 10-öring blir jag kallsvettig av obehag. Kommer dom upp i 50-öringsstorlek kommer paniken krypande. Förr hade jag för vana att kasta träskor på dom. Ibland träffade jag, ibland inte. Jag fick rysningar över hela kroppen och flög upp på en stol eller i soffan/sängen.På den tiden bodde jag i Göteborg och på somrarna invaderades min lägenhet av stora, svarta husspindlar. Avskyvärda varelser som spred skräck i mitt inre. Man kunde faktiskt HÖRA när de travade över golvet, så stora var dom! Mina två katter jag hade på den tiden brydde sig inte om dom så där fanns ingen hjälp att få. Nu när jag bor i ett hus som fullkomligen kryllar av spindlar och precis när jag trodde att jag kommit en bit på vägen och delvis botat min skräck, jag har t.o.m. låtit dem leva ifred så händer detta! Från och med nu kommer ALLA spindlar att få enkel biljett till "spiderheaven". Garanterat!

Svarta änkan etablerad i Sverige
Den fruktade giftspindeln svarta änkan har etablerat sig i Sverige, uppger Naturhistoriska riksmuseet.
Dit har drygt 10 spindlar skickats – bara i år. Svarta änkans gift är ett av de starkaste kända gifterna.
– I år har jag fått runt 10 svarta änkor skickade till mig, men jag får ju bara reda på en mycket liten del av dem som upptäcks. Och många av dem som kommer in via transporter upptäcks aldrig, säger intendent Bert Gustavsson på Naturhistoriska riksmuseet, till TT.
Enligt Gustavsson är det inte en fråga om, eller när, svarta änkan kommer att etablera sig i Sverige, den är redan här.
– Ett exempel är en kille i Värmland som importerat en bil från USA. Bilen stod i ett garage i tre år. När han skulle flytta på bilen kröp det fram spindlar. De hade alltså under tre år förökat sig.
Enligt Bert Gustavsson klarar arten det svenska klimatet bra. Den är vanlig i inlandet i Kanada och norra USA, där klimatet är kallare på vintern och varmare på sommaren.
– Dessutom är Svarta änkan ett rovdjur och behöver ingen specifik växt för att överleva.
Är den svarta änkan här för att stanna?
– Ja, det tror jag.
Livsfarligt
På giftinformationscentralen händer det att man får samtal från personer som har blivit stuckna av en svart änka.
– Vårt råd är då att man ska ta det lugnt, så att giftet inte sprids, och sedan ta sig till sjukhus, säger Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen.
TT: Hur farligt är giftet?
– Det finns personer som har dött av den svarta änkan runt om i världen, men det beror på hur mycket gift du får i dig och var den biter. I 80 procent av fallen får man bara milda symptom i form av svettningar och smärta.
I Sverige finns inga lager med motgift mot Svarta änkan. Symptom som uppkommer, som muskelspasmer eller blodryckspåverkan, behandlas för sig.
Dallerspindel?
Just nu utreder Bert Gustavsson några andra spindlar som kommit med en leverans från Kina. I en container hittades ett 40-tal spindlar. En lagerarbetare i Halmstad blev stucken och ankeln svullnade upp. Ytterligare en person på lagret blev biten av en spindel på benet, utan reaktion. Båda fördes till sjukhus för kontroll, skriver Hallandsposten.
På Naturhistoriska riksmuseet misstänkte personalen utifrån bilder att det rörde sig om den giftiga dallerspindeln. Nu har tre levande spindlar skickats till museet.
– Jag vill inte bestämt uttala mig ännu, men det ser ut att vara två olika arter. Först på måndag kan vi säkert ge besked om vilken typ av spindlar det rör sig om, säger Bert Gustavsson.
Många exotiska djur slinker med vid import av livsmedel, eftersom det inte kan behandlas med gas eller kyla. Och ekotrenden gör att alltmer obesprutad mat importeras.
– Det finns en risk för att det här kommer att öka. Vi ser en liten, försiktig trend, säger Bert Gustavsson.
Hämtat ur Aftonbladet idagFör alla er, som liksom jag, avskyr spindlar. Här kan ni fobiträna, klappa och mata besten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Huuuga.... *ryser* Herregud nu lär man behöva KBT på hög nivå. Ska träna grod-terapi snart med Eva.

/Maria